Cariologia reprezinta acea ramura a stomatologiei care se ocupa cu tratamentul cariilor si care are ca scop refacerea morfologiei dintilor ce sunt afectati de caria dentara, adica aplicarea de plombe.

Cariile reprezinta una dintre cele mai raspandite probleme dentare si sunt cauzate de diferite tipuri de microorganisme aflate in cavitatea orala. Partile cele mai predispuse la carii sunt locurile in care deseori raman resturi alimentare. In special zaharurile, dar si mancarurile ce contin carbohidrati si bauturile acidulate sunt cei mari dusmani ai sanatatii orale. Practic, microbii stationari demineralizeaza smaltul dintelui, producand acizi organici. Netratata, caria dentara se poate complica cu inflamarea pulpei dentare, infectii si poate duce chiar la pierderea dintelui. De aici, boala poate trece prin mai multe etape: carie incipienta, intermediara si profunda.

Caria dentară este o leziune extrem de frecventă a tesuturilor dure dentare. Ea nu se vindeca niciodata de la sine, ci progreseaza lent dar sigur catre complicatii. Leziunea implica progresiv tesuturile dentare profunde, pulpa dentara, cu distrucții masive ale coroanelor dentare, apoi poate progresa sub forma unei infectii, mai intai in oasele maxilare, apoi în partile moi inconjuratoare. Nu de putine ori infectiile dentare pot lua forme extrem de grave, cu extensie spre structurile vitale de la nivelul capului sau toracelui.

Vedeti in imaginea de mai jos cum se trateaza o carie:

tratamentul cariilor la impactmed
Tratamentul cariilor la ImpactMed

Cazurile extreme implica febra si umflarea fetei, moment în care se prescriu antibiotice pentru controlarea infectiei. Tratarea infectiei poate duce la înlăturarea dintelui, pentru a se obtine drenarea abcesului.

Astfel, netratarea infectiilor de origine dentara poate avea repercursiuni grave asupra organismului uman, prin dispersarea infectiei in sange si, prin circulatia sanguina, in intregul organism. Persoanele care nu beneficiaza de tratamente dentare si de eradicarea adecvata a infectiilor din organism, pot suferi de afectiuni ale rinichilor si articulatiilor, infectii ale cailor respiratorii si chiar de afectiuni cardiovasculare.

Cum se poate trata o carie?

Caria se trateaza prin:

îndepartarea în totalitate a tesuturilor dentare afectate;

protectia tesuturilor sanatoase, prin utilizarea unor materiale care izoleaza dintele afectat; refacerea morfologiei dentare (plomba), cu ajutorul unor materiale care asigura cei trei parametri: rezistenta, functionalitate si estetica.

Insa, cel mai eficient mod de a trata caria dentara ramane profilaxia. Prevenirea cariei dentare se face cel mai bine prin vizite periodice la medicul stomatolog.

Preturi practicate pentru principalele lucrari de cariologie:

– Obturatii din compozit (plombe) FILTEK Z550: intre 80 – 120 RON, in functie de dimensiunea plombei.

Programari la cabinet puteti obtine  la telefoanele: 0725 917 313 si 0725 917 314. Vă asteptăm!